No-Knead Bread- Grytbröd för 7 kr

Förra veckans försök att möta de ökade matpriserna med de här budgetrecepten på Go’kväll verkar ha blivit uppskattade, så kul! Sällan har jag får så många meddelanden efter ett program. Jag tänkte att jag gör ett inlägg och försöker besvara alla frågor här så att alla kan läsa. 7-kronorsbrödet verkar ha spridit sig och det är så roligt att se era bilder när ni taggar Susannes skafferi.

Vad är No-Knead Bread?

Det enklaste, snabbaste brödet jag vet. Otroligt enkelt och det ser ut som ett lyxbröd från ett fint bageri. Arbetsinsatsen är minimal: Du rör ihop en deg, den jäser medans du sover och sedan bakar du ut den på enklaste möjliga sätt. Degen ska inte knådas, för vi vill behålla luftbubblorna i brödet. Kort sagt: Ett smakrikt, fluffigt bröd med knaprig skorpa. Som känns väldigt lyxigt.

Går det att spara brödet?

Brödet är godast färskt, men går bra att skiva upp och rosta dagen efter. Funkar även bra att frysa in.

7 kronorsbrödet-ett riktigt fynd!

Brödet kostar 7 kr att baka inklusive el. Japp, jag har räknat. Sedan kan man såklart använda dyrare mjöl mm.

Historien bakom

Det här nattjästa, knådfria brödet fick ett uppsving när New York Times publicerade ett recept under pandemin. Och oj som det bakades! Även ovana bagare antog utmaningen och det spred sig som en löpeld med god hjälp av sociala medier. Det har en hög impa-faktor eftersom det är lika gott som vackert.

Varför bakas det i en gryta?

Grytan med lock blir som en ugn i ugnen, fukten behålls och ger en fin skorpa. Genom att ta av locket de sista 10 minuterna så får brödet en fin, gyllene färg.

Storlek på grytan

Jag har en gryta på 2,5-3 liter, det går med en större gryta men då kan brödet flyta ut lite mer. Håll koll mot slutet av gräddningen, som vanligt alltså men det kan gå snabbare om brödet flyter ut lite mer.

Om jag inte har en gjutjärnsgryta, vad gör jag då?

Det går bra att baka i andra ugnsfasta grytor med lock, tex emaljerade grytor.

Kan man använda färsk jäst istället?

Ja, det går bra. Jag gör det i andra degar och då brukar jag använda 1/4 pkt färsk jäst och jäsa degen i kylskåpet över natten. Antagligen går det bra att jäsa ute på bänken också, men det har jag inte provat med färsk jäst. Risken är att det blir överjäst, så jag skulle inte göra det. Överjäst bröd luktar alkohol och smakar inte toppenbra. Men experimentera vidare med receptet om du vill! 2 tsk torrjäst motsvarar 25 gram färsk jäst.

Kan man byta ut mjölet mot annan sort?

Ja, jag hade i rågmjöl men du kan byta ut mot tex dinkel. Om du byter ut större del av vetemjölet rekommenderar jag att du testar först eftersom det kan förändra proportionerna och konsistensen.

Kan man baka det glutenfritt?

Ja, det går att baka knådfritt glutenfritt bröd. Här hittar du recept på det!

No-Knead Bread, 1 stort bröd

4 dl kallt vatten

1 tsk torrjäst

1,5 tsk salt

7 dl vetemjöl

1 dl rågmjöl (du kan även använda enbart vetemjöl, samma mängd)

mjöl till utbakning

Så lagar du

1. Rör ihop samtliga torra ingredienser.

2. Rör ner vatten. 

3. Täck över bunken med bivaxduk eller plastfolie och låt jäsa 12-18 timmar i rumstemperatur.

4. Häll upp degen på ett mjölat bakpapper. Eller mjölat bakbord, du kan definitivt baka brödet utan bakpapper, som jag sa i programmet. Bakpappret kan vara bra hjälp om man inte är så van att hantera kladdiga degar.

5. Vik ihop till ett bröd med hjälp av degskrapa och mjöl. Lägg degen på pappret i en bunke, låt jäsa under tiden som ugnen blir varm.

6. Sätt ugnen på 225 grader vanlig värme. Ställ in en gjutjärnsgryta så att den bli varm.

7. Ta ut grytan, lägg brödet på pappret i grytan, strö på lite mjöl om du vill. Lägg på locket.

8. Grädda 30 minuter med lock i ugnens nedre del. Lyft bort locket och grädda 10 minuter eller tills brödskorpan får vackert gyllene färg. Låt svalna på galler, lägg på en handduk om du önskar mjuk skorpa.

Bivaxduk eller plast?

Jag försöker lära mig att använda bivaxdukar istället för plastfilm när det är möjligt. Har ni testat det? De halkar runt för mig, men jag har fått tips om ett företag på Gotland som ska göra såna som inte halkar runt så mycket. De är mer miljövänliga, går att tvätta och återanvända många gånger.

Har någon av er förresten testat oknådat bröd? Berätta gärna i kommentarerna nedan.

Önskar dig en fin fortsättning på veckan.

Dela inlägget på:

24 reaktioner på ”No-Knead Bread- Grytbröd för 7 kr”

 1. Tack för recept och information om detta bröd som verkar kul att testa och ser så gott ut :).
  Bra att det är billigt också! /Annika

 2. Tack Susanne för recepttips och bra råd. Såg så gott och trevligt ut där i Go’kväll 🤗.

  Jag tycker de oknådade bröden blir så goda. Sega och saftiga. Speciellt när de är färska. Inga luftbröd där inte. Oftast jäses degen i kyl i de recept jag har men vissa i rumstemperatur. Bröden jag bakar läggs direkt på mjölat bakbord och skärs sen i bitar. Länge sen jag gjorde bröd i gjutjärnsgrytan. Det var när jag bakade stora surdegsbröd ett antal år. Då var grytan given.

  Mitt vardagsbröd är annars de gammeldags hålkakorna där jag skållar havregryn och grovt mjöl på kvällen innan baket. Alltid kallt degspad (oftast vatten) och ca 1/3 av jästmängden som brukligt är och jäser degen ca 3 timmar. Eller precis så där mycket så degbunkslocket svävar oroväckande högt upp 😉. Så glad i min Assistent som lätt klarar arbeta degar med 1,5 liter vätska.

  Idag får vi pulsa i dm-djup snö igen här i Östergötland ❄️. Igår var vinterns snö så gott som borta. Typiskt vårvinterväder. Ha det gott allihopa 🌱🌷!

  1. Hej Ami!
   Tack, det är alltid så roligt att höra från dig och bloggvännerna här.
   Uppskattar verkligen att få höra hur det är där ni är och vad ni har för er samt dessa fantastiska, inspirerande tips!
   Nu vill jag också prova baka hålkakor med skållat havregryn 😀
   Det låter ljuvligt gott!

 3. Hej!
  Jag har ingen gjutjärnsgryta längre, så jag tog min lergryta och det gick jättebra!!
  Rekommenderar dock lite längre tid i ugnen, men det kan ju bero på olika ugnar också!! Typ 40-45 min med lock och 10-15 min utan lock.

  1. Hek Ellinora!
   Vilket bra tips, tack för att du berättar och delar det med oss.
   Ja precis, varianter på ugnar, vilken form man använder osv påverkar alltid gräddningstiderna, det är helt sant och riktigt.
   Jag skriver inte alltid ut det i recepten för det känns som att jag tjatar och upprepar mig, men gräddningstiden behöver en ofta
   anpassa och hålla koll mot slutet av gräddningen. 96-98 graders innertemperatur och fin färg på ytan är kanske ett mer korrekt sätt men jag tycker att tiderna ändå är bra som utgångsläge.
   SÅ roligt att du testade brödet! Jag gillar att det är så enkelt, gott och få ingredienser 😀

 4. Pingback: Det fantastiska brödet - Susannes Skafferi

 5. 😂
  Bakar inget annat bröd numera. Idag blev det bullar istället för bröd. Dessutom har jag grövre mjöl och lite olika frö.

 6. Bakar detta bröd för fjärde gången. Testar att ha i olika sorters mjöl och det blir jätte gott varje gång. Ett superbra recept!

 7. Karin Nilsson

  Verkligen gott och enkelt!
  Grovt rågmjöl och valnötter denna gång. Generöst med rågmjöl vid ”utbakningen”. Brödet är nästan godare dagen efter, men nybakt frukostbröd är oslagbart.

 8. Gretel Kytömäki

  Hej, jag har också bakat ditt bröd i lergryta. Blötlade grytan en stund och sen direkt i ugnen. Blev hur bra som helst. Tack för receptet, det blir flera bröd!
  I Vasa, Finland.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top