Det fantastiska brödet

Brödrecepten har varit extra populära på sistone, så jag publicerar det här igen så det blir lättare att hitta. Kanske någon fler som har hunnit testa det nu? Jag bakade det i helgen och det är så tacksamt med tanke på resultatet av den minimala arbetsinsatsen. Degen jäste medans jag städade, så det passade fint att avrunda helgen med fika och nybakat bröd.

Det fantastiska brödet

Nybakat bröd med krispig skorpa och mjukt, lite segt innandöme… Det är en grej som kan sätta guldkant på dagen för mig. I Frankrike finns ett bageri i varje kvarter, men så är det inte i norra Sverige. Närmaste bageri är 20-30 minuter bort, med bil. Bara att plocka fram mjöl och kavla upp ärmarna alltså. Efter succén med det knådfria brödet i gryta så förstår jag att det är fler än jag som gillar att baka enkelt, gott och prisvärt bröd hemma. Ett brödrecept som jag återkommer till är det här, ursprungligen ett recept från ikonen inom matskribenter, Anna Bergenström. Det finns på många ställen som knådafria frallor, vridna baguetter mm. Vill du veta det bästa? Det är också knådfritt 😀

Enkel teknik

Eftersom att du enbart behöver röra ihop degen och sedan dela den med degskrapa så är det minimalt arbete som krävs här. Ingen knådning behövs. Jäsprocessen gör jobbet och bubblorna som bildas i degen ska därför vara kvar, så mycket det går. När degen har jäst skrapar du ut den på mjölat bakbord och skär i bitar med degskrapa. Bitarna lägger du på plåt och låter jäsa en gång till innan gräddningen, medans ugnen blir varm. Total arbetsinsats är 10 minuter, eller mindre, sedan gör jäsning och ugn resten.

Min variant

Jag gillar lite grövre mjöl och ursprungligen är det här receptet enbart på vetemjöl. Har provat olika proportioner med att blanda i grövre mjöl och då byter jag ut vetemjölet mot samma mängd. Kruxet är att vetemjölet behövs pga det har vissa viktiga bakegenskaper i och med sitt gluten. 1-2 dl grövre mjöl har blivit mitt ”go to” för att behålla bakegenskaperna men ändå få in ett grövre mjöl. Här har jag använt grovt rågmjöl som jag tycker är både fint och gott. Både i degen och vid utbakningen.

Utbakning

Det är viktigt att degen är kladdig, det ger ett saftigare slutresultat och gör samtidigt att degen blir lite lösare. Därför brukar jag ta degskrapan till hjälp och ”skrapa” upp degbitarna på innan jag lägger dem på plåten. Ofta gör jag ett par olika former, frallor och baguetter. Ibland vrider jag dem lite.

Det fantastiska brödet, 12-18 frallor

25 g jäst (färsk)

5 dl vatten, fingervarmt

1 dl mjölk

2 tsk salt

1 msk honung

12,5 dl vetemjöl special+mjöl till utbakning

olja till plåtarna

Såhär gör jag:

1. Rör ihop jäst, vatten, mjölk, salt och honung tills jästen har lösts upp. Enklast med en trägaffel.

2. Tillsätt mjöl, blanda till en kladdig deg. 

3. Pudra på mjöl, täck bunken med bakduk och låt jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur.

4. Sätt ugnen på 240-250 grader.

5. Smörj två plåtar med olja (om du föredrar så kan du använda bakpapper, jag tycker olivolja blir ännu bättre men det är liten en nyans).

6. Skrapa ut degen på mjölat bakbord. Platta till den något, strö på lite mjöl och skär i sex cm breda remsor. Dela varje strimla i tre bitar och lägg dem på plåt eftersom. Du kan även göra större bitar om du önskar större bröd. Jag brukar använda degskrapan för att dela och sedan lyfta upp de kladdiga bröden. De ska inte bli runda, utan vara lite oregelbundna. Jag brukar låta dem jäsa under tiden ugnen blir varm. I ursprungsreceptet jäser man dem inte på plåten.

7. Grädda plåten direkt mitt i ugnen. Det tar 17-20 minuter. Gräddningstider varierar med olika ugnar, så håll koll mot slutet. Brödet ska ”låta” ihåligt när du knackar på undersidan, då är det färdigt. Eller 96-98 graders innertemperatur. Låt svalna utan handduk så får de en frasig och fin skorpa.

Vilket mjöl ska en använda? Går de att göra glutenfria?

Bäst är att använda vetemjöl special, men det går med vanligt vetemjöl också. Som sagt så byter jag ofta ut en del mot grövre mjöl. Det gör dem något mer kompakta, men de är fortfarande supergoda! Nästan godare… Samt att det grövre mjölet blir tjusigt i utbakningen. Jag har inget glutenfritt recept på dessa, men välkommen att dela här om någon annan har.

Siktat dinkelmjöl-uppdatering 23/2

Det funkade bra att baka enbart på siktat dinkel, jag har testat nu.

De här bröden är godast nybakade eller samma dag, men dagen efter går de bra att värma upp, lägg dem i en påse med lite vatten och låt dem bli fuktiga innan du värmer dem i vanlig ugn. Eller rosta. Bröden går att frysa in.

Men jag är lite nyfiken. Gillar du att baka? Har du testat de här?

Dela inlägget på:

4 reaktioner på ”Det fantastiska brödet”

 1. Jag gillar att baka att bröd och provar gärna olika sorter är riktig kul avkoppling.Provar gärna olika sortes mjöl.
  Ha en fortsatt bra kväll.

 2. Att baka är så avkopplande och roligt. Belöningen som följer är ju så tillfredsställande med. Har svårt för köpebröd för långa perioder. Så måste det bli ibland men tacksam när det finns hembakat här hemma. Har givetvis provat ditt recept och långjästa och kalljästa bröd med lite jäst är så likt surdegsbröd man kan komma tycker jag. Helt i vår smak.

  Fin vår ☀️🌿🌸

  1. Hej Ami!
   Tack! Jag håller med, varierar här också beroende på hur jag har möjlighet att baka hemma.
   Ja, kalljästa bröd är så smidigt och gott. Fin vår 😀

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om mig

Susanne Jonsson
Matälskare

Jag lagar mat, oftast på kalla ställen och ibland på teve. Alltid med kärlek.

Kock och Filosofie Magister i Gastronomi.

Här kan du läsa mer om mig.

Följ mig

Rulla till toppen
Scroll to Top