Häromdagen handlade jag ägg på Emma´s getgård utanför Umeå. Det är speciellt roligt att laga mat med dom. De är sådär vackert, djupt gyllengula. En dröm för en kock! Jag har längtat efter pannkaka, så det blev en i ugnen i helgen. jag gör alltid det här receptet för det är definitivt det bästa receptet jag vet på ugnspannkaka. Det har funnits i vår familj väldigt länge. Rekommenderar det varmt.
Visst är de vackra? De olika färgerna berättar vilken höna som har värpt dom. Eller hönans ras iallafall.
Ugnspannkaka – En Klassisk HusmansFavorit
Ugnspannkaka är en riktig klassiker. Denna enkla och otroligt goda rätt har funnits på våra bord i generationer och är älskad av både barn och vuxna. Perfekt för en snabb middag, helgfrukost eller som en del av en större buffé. Jag gräddar den antingen i stora långpannan som hör till ugnen eller den som är just lite mindre. Då blir pannkakan lite tjockare. Till brunch gör jag gärna mindre pannkakor i gjutjärnspannan.
Vad är ugnspannkaka?
Ugnspannkaka är precis som det låter – en pannkaka som tillagas i ugnen! Den är både luftig och saftig i konsistensen och får en vacker, gyllene yta när den grillas i ugnen. Rättens enkla ingredienser, som mjöl, mjölk och ägg, gör den både prisvärd och lätt att laga, vilket är en av anledningarna till att den blivit en vardagsfavorit i många hem. Min ser ut som ett månlandskap och det är så jag vill ha den. Fluffig och härlig!
Ugnspannkakan – En del av svensk matkultur
Ugnspannkaka är en del av den svenska husmanskosten och har ofta serverats i skolor och förskolor. Det är en rätt som kan varieras på många sätt och har genom åren blivit en självklarhet på både middagsbord och buffébord. Det är en rätt som passar lika bra till lunch som till middag, och ibland till och med som en efterrätt. Dess flexibilitet gör att den kan anpassas till olika smaker och behov, och för variation kan man tillsätta äppelbitar, bacon eller fläsk så får rätten en personlig twist.
Tillbehör
Här är det bara den berömda fantasin och traditioner som sätter gränser. Sylt, salta röror, stekt fläsk, salta nötter, grädde? Det du gillar helt enkelt. Jag serverade den med hallon, eftersom jag älskar hallon. Dom här hade mammas kompisar plockat och de var SÅ fina!! Tack Carina och Sten. I vanliga fall har jag fläsk i ugnspannkaka, men nu hade jag inte det och det gick också bra.
Ofta toppas den nog ändå med sylt och grädde, eller serveras med rårörda lingon, som ger en fin syra mot den söta pannkakan.
Om det blir något över då?
Det går superbra att steka upp resterna, om det mot förmodan blir något över!
Ett vackert månlandskap som mättar hungriga magar.
Tidsåtgång: 30 minuter
Ugnspannkaka med bacon, 4 port
1 pkt bacon eller 150 g rimmat sidfläsk (skär bort svålen)
7 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
5 ägg
1 tsk strösocker
1 tsk salt
smör till stekning
till servering: välj det du gillar tex sylt, stekta äpplen med kanel, honung, naturell färskost smaksatt med lite vanilj,
grädde, bär, sylt
Såhär gör jag:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Strimla fläsk/bacon och lägg in en långpanna, ställ in i ugnen, låt det få lite färg.
3. Vispa hälften av mjölken med mjölet till en slät smet. Vispa ner resterande mjölk, ägg,
socker och salt. Låt smeten vila tills baconet är klart. Om du inte har fläsk i så smörj formen med smör så att pannkakan inte fastnar i botten.
4. Ta ut formen, häll i smeten och ställ tillbaka mitt i ugnen.
5. Grädda tills den är vackert gyllene, ca 20-25 minuter. Ta ut och skär i bitar.
Vegifiera: Hoppa över fläsket eller byt ut mot halloumi, rostade salta mandlar eller stekt svamp.
Gillar ni pannkaka? Eller har ni tips på vad mer jag ska laga med dom fina äggen?
Och vad säger ni-fläsk eller inte? Det är frågan….
Ha en jättefin vecka allihopa!
2 reaktioner på ”Ugnspannkaka-Ett Kanonrecept!”
Ugnspannkaka är så gott! Gärna med fläsk/bacon i och naturligtvis lingonsylt till tycker en smålänning ;)! Detta recept ska jag testa i helgen, tack!
En fråga till en expert; varför fastnar ugnspannkakan ofta i botten av plåten? Jag har smör på plåten. För lite fett eller för lite smet (så att den blir för tunn)? För varm ugn eller felplacerad i ugnen?
Trevlig vecka!
Jag blev också så trött på att ugnspannkakor fastnar i långpannan så lätt trots att jag smörjer väl innan. Jag löste det så att jag tar min största glasform som nästan är lika stor som långpannan till ugnen. Smörjer som vanligt och där fastnar det nästan ingenting. Väntar också på expertsvar på den frågan 😊. Har förberett för denna ugnspannkaka med bacon till morgondagen. Fläsk är ett strå vassare tycker jag nog men hade bacon i frysen. Rivna morötter till är sen gammalt liksom hemkokt lingonsylt åt det lite surare hållet.