Tack för idag allihopa! Helt underbart att få träffa er igen. Och SÅ roligt att många var med oss i dagens direktsändning! Om du missade den kan du kolla på den här 🙂
Två glada julpysslare har just slagit sig ner för att sammanfatta dagen i Claras kök. Det första som slår mig är vilken underbar tradition att ses i adventstid och inleda högtiden tillsammans. Det andra är att tekniken höll hela sändningen. Vi har ljussatt efter bästa förmåga så at det skulle bli så trevligt som möjligt att titta på, med de medel vi har. Jag har lärt mig ny programvara, kopplat sladdar och omkodare och mikrofon och var rätt pirrigt, men det gick bra. En sak som inte var bra var att jag blandade ihop två ord, kurkumin (gurkmeja) och kumarin (finns i kanel). Nåväl, nu vet ni att det var en tungvrickning och det händer ibland när det är många bollar i luften. Jag vet skillnaden, jag lovar.
Recepten hittar du nedan. Kommer fylla på eftersom med tipsen också.
Tusen Tack till er alla som var med och alla som tittar i efterhand. Det är en välsignelse att få jobba med så goda människor som er och Clara.
Var du med oss idag? Har du några synpunkter eller önskemål inför framtiden? Berätta gärna nedan så vi får veta.
Kram!
Susanne
Uppdatering: Här kommer dagens recept.
Här hittar du receptet på Lussebullarna
Och här kommer de lite nyttigare julgodisarna.
Chokladbräck, cirka 30 bitar
200 gram mörk choklad
5 dl puffat ris
1 dl kokos, riven
1 dl torkade jordgubbar
1 dl nötter, valfri sort tex pistaschkärnor, valnötter eller cashewnötter.
1 näve äppelchips
Smält chokladen i micro eller vattenbad. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, men spara lite på sidan om till garnering. Häll chokladen över och rör om tills allt är täckt i choklad. Fyll i formar eller tryck ut på ett bakpapper och ställ svalt innan du skär i bitar. Om du önskar så garnera med kokos, jordgubbar och nötter.
Grönkålspizza
Libabröd (stora, platta orientaliska bröd)
Sambal eller krossade tomater
Salami eller stekt svamp
Riven ost (välj sort efter din smak, vi hade lagrad hårdost och grönmögelost)
Grönkål, i bitar
Granatäpplekärnor
Nötter eller mandel (valfritt)
Dressing eller balsamicosirap
Sätt ugnen på 225 grader. Bred sambal på brödet, toppa med resterande ingredienser. Grädda tills osten har smält, det tar cirka 5 minuter. Ringla dressing över, strö på granatäpplekärnor och julnötter.
Svalkande kaffedrink med apelsinrosor, 1 port
1 dl kaffe
1 krm kanel
1-2 krm vaniljsocker, eller vaniljstång/pulver
1 msk muscavaro- eller farinsocker
Is
Apelsinrosor (apelsinskivor i isbitar)
Blanda ljummet/varmt kaffe, kanel och socker tills det har lösts upp. Skaka tillsammans med is i en shaker och häll över apelsinrosorna.
Tomtelatte
Kondenserad mjölk
Kaffe (kokat med kanel eller pepparkakskrydda i filtret)
Vispad grädde
Kanel
Häll kondenserad mjölk i ett värmetåligt glas, fyll på med kaffe och toppa med vispad grädde och riven kanel.
Glöggen vet vi inte ännu hur den blev, det tar 3 veckor. Men här hittar du receptet vi utgick från. Uteslöt potatis och lade till vanilj, rostad svartpeppar och svarta vinbär. På ett ungefär.
Dunderglögg 2.0 (Ursprungligen recept från GP, modifierat)
5 liter svagdricka
500 g russin
2,5 kg socker
50 g färsk jäst
1 bit ingefära, ca 5 cm, skivad
15 g hela nejlikor
15 g hel svartpeppar, rostad
15 g gröna kardemummakapslar
1 vaniljstång, urskrapad
3 Kanelstänger
5 skivor torkade citrusfrukter tex mandarin eller apelsin
1 dl svarta vinbär, frysta
Blanda allt i ett stort kärl, låt stå i 3-4 veckor. Rör om några gånger om dagen första veckan. Du kan lägga en tunn handduk över hinken – eller ett kaffefilter över öppningen för att förhindra att det skvätter under jäsningen. Efter det har stått klart – sila i silduk. Undvik att få med bottensatsen. Värm, drick och njut!
20 reaktioner på ”Julstök i Claras kök”
Tusen och åter tusen tack plus kramar i drivor för allt det fina, vänliga och rofyllda ni ger oss! Det kändes som om jag satt med er i Claras kök. Vilken otroligt fin produktion ni har skapat tillsammans, som blivit en tradition redan. All kärlek till er båda ❤️!
Hej Lena!
Stort varmt tack för dina fina, peppande ord.
Uppskattar det jättemycket ska du veta.
Hoppas att vi får ses snart igen!
Alltid lika härligt att se er i Claras kök!
Tyckte dock att det kunde vara lite mer pyssel o mindre bak. Men fint program! Kram o God Jul
Hejsan! Jag förstår, det tar vi med oss. Tack för att du berättar för oss så att vi vet.
Kram och God Jul till dig
Så bra det blev ❤
PS. Glöggen vi valde till dagens sändning var mycket god.
Åh vad bra att ni hade den till, vad blev det för smak?
Tack för att ni var med oss idag.
Vi drack en äppelglögg som kändes lite friskare och kanske mer ”höstig” än julig, men mycket god.
Åh det låter jättegott Essa!
Tack för en trevlig sändning! Din klänning är så vacker, var kommer den ifrån?
Hej Lilly, tack så roligt att du var med oss!
Klänningen kommer från Ellos.
Tack 🙏 för igår. Vilken värme ni sprider. Kram på Er 🥰
Hej Kristin!
Tusen tack, så glad att du var med oss. Kram!
Hej Susanne 👋! Det var sååå fantastiskt trevligt att vara tillsammans med er igår, tusen TACK 🙏♥️ och så snygga ni var i era röda klänningar 🤩! Som jag skrev igår – ni är världens bästa duo 👍♥️! Allt fungerade perfekt också, både ljus och ljud! Det är så mysigt när ni sänder era program, jag njöt till 100 %! Det bästa av allt är ju att ni kan sända via youtube eller instagram, då har vi som tittar hopp om att få många flera program och dessutom får vi ju möjlighet att titta på programmen i repris, hur underbart är inte det 🙏♥️!
”Hemma på vår gata i stan” har vi -19 nu och så vackert med snö i träden, riktigt julkortsvackert 😍!
Varma hälsningar till dig och alla andra här på bloggen och jag önskar en fin fortsättning på veckan 🤗♥️ Stor kram från
”Nanne”
Hej Marianne!
Tusen tack det värmer verkligen att höra. Jätteroligt att du var med oss!
Kan tänka mig att det är vackert hos er nu, vi har fått massor av snö och det är väldigt vackert ute.
Stor kram till dig Nanne och alla som läser det här 😀
Tusen tack för allt ni bjöd oss på och allt ni fortsätter bjuda oss på 💕. Blev tyvärr inte som jag planerat att vi kunde vara med er i direktsändning men det gick ju bra senare på kvällen med. Timmar fyllda av adventsmys, värme och kärlek. Ser gärna mer av den här sortens program. Tror det behövs i vår oroliga tid. Sen fick jag ju höra Clara sjunga några toner med 🎶😉.
Hej Ami!
Tack för att du var med oss, uppskattar det verkligen.
Föreslog att hon skulle sjunga mer, men jag vet inte det kanske blir nästa gång 😀
Tack för ett fantastiskt program igår. Hittar inte receptet på glöggen?
Hej Irene!
Tack, så kul att du var med oss och gillade programmet!
Här hittar du receptet.
Våran glögg är samma grund men utan potatis, med vanilj, rostad svartpeppar och svarta vinbär.
https://www.instagram.com/p/CzJ6D5Frrid/?hl=sv
S h a l o m !
Jättetrevligt program på min födelsedag dessutom‼️
Men vart tog Glöggreceptet vägen❓
/ Anneli
🥀
Hejsan Anneli! Tack! Jag har lagt in det i inlägget nu, både länk till Claras recept och det vi gjorde på ett ungefär. Det är inte klart förrän om 3 veckor, då får vi se hur det funkade 😀